torsdag 31 januari 2013

Framgångsrikt arbete för att minska mobbning och kränkningar


Att elever skall tillförsäkras en trygg skolmiljö för lärande och utveckling är återkommande i alla våra styrdokument. Hur står det till med elevernas och pedagogernas välmående? I media beskrivs pedagogernas arbetssituation som ohållbar och följs av alltfler krav på administrativt arbete och med stressrelaterade problem som följd. I den Lupp undersökning, som är gjord av elever i årkurs 8 i Halmstad Kommun, framkommer det att elever känner sig otrygga och missnöjda över möjlighet till inflytande och delaktighet. Mobbningsproblematik kvarstår i 2012 års undersökning i förhållande till 2009 Luppenkät. Mest oroväckande är elevernas minskade tilltro till pedagogernas agerande när kränkningar uppstår.
Det blir paradoxalt när vi å ena sidan har styrdokument skollag och läroplan där vi skall tillförse elever med rättssäkerhet och möjlighet till lärande, samtidigt som forskning och en rad undersökningar visar på att alltfler elever mår sämre och inte fullt kan tillgodogöra sig den undervisning som erbjuds.

Hur skapar vi en trygg skolmiljö för våra elever? 
I enlighet med Lgr11 och 6 kap Skollag skall skolan förmedla ett aktivt demokrati och värdegrundsarbete i en ämnesintegrerad undervisning. Viktigt att ha med sig är att kombinerade insatser behövs. 
Skolverkets rapport ”Vad fungerar”  förespråkar ett systematisk och kontinuerligt främjande, förebyggande och åtgärdade arbete för ett bättre skolklimat. När kränkningar och konflikter uppstår bör pedagoger ha väl kända rutiner för hantering av kränkningar. Skolorna behöver utgå ifrån kartläggningar och analys av skolans problem och utifrån det utforma arbetet för att motverka mobbning. Ett framgångsrikt arbete för att motverka kräkningar kan vi enbart få genom långsiktighet, systematik där all personal och elever är delaktiga i förändringsprocessen.

För er som vill fördjupa er vidare kring värdegrundsarbete så rekommenderas Skolverkets kurs "Värdegrund och likabehandling i teori och praktik 7,5 hp". En verksamhetsförlagd kurs som ger verktyg för ett processinriktat och systematiskt förändringsarbete. Skolverkets kurs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar