onsdag 23 januari 2013

Ny minister - Ny utmaning?



Hur gör vi det jämt så att alla blir nöjda?
Bild: Matton

Sverige fick i måndags en ny jämställdhetsminister. Maria Arnholm har visat vad hon sätter jämställdheten någonstans. Om man är feminist sätts jämställdhet i första rummet och man erkänner även att strukturell överordning och underordning existerar. En feminist utgår från maktperspektiv.

Nyamko Sabuni kallade sig aldrig feminist. Hon definierade sig som liberal. Som liberal jämställdhetsminister utgår man ifrån individ istället för struktur.

I Rapports 19:30 sändning den 21/1 kommenterar Gertrud Åström, Sabunis gärning och jämtälldhetsutvecklingen med orden: " Det står still". Den svenska kvinnolobbyn hade definitivt hoppats på mer. Men som liberal kanske fler lagar som reglerar män(niskor)s liv är av ondo?

Men hur som helst, under Sabunis år som jämställdhetsminister har drygt 150 miljoner kronor satsats på jämställdhet. Satsningen har genererat enorma mängder rapporter och kunskaper om vad som behövs göras för att uppnå jämställdhet. Nu hoppas svensk kvinnolobbyn och jämställdhetsutvecklarna på handling - en jämställd politik för att uppnå en jämställd offentlig service och en jämställd arbetsmarknad.



För skolans del innebär det att uppnå det jämställdhets uppdraget som finns beskrivet i Lgr 11 och Lpfö 98/10. Dags att renodla jämställdhetsbegreppet igen för att uppnå en pedagogik där jämställda, likvärdiga och goda resultat kan ta form.










 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar