tisdag 5 februari 2013

Idag är det Safer Internet Day


Kränkningar på nätet ett ständigt aktuellt ämne och idag den 5/2 är det Safer Internet Day. När skall vi börja arbeta med de här frågorna i skolan? Vårt tips är: Vänta inte - börja tidigt.
 

Här kommer lite tips till dig som lärare.


För förskoleklass finns ett metodmaterial ” Nosa på nätet” ifrån statens medieråd. En berättelse om Superundersökarna. Till den finns en lärarhandledning.. Mycket går ut på att få barnen att lära sig söka information och lära källkritik.

För mellanstadiet finns ett material ”jag <3 internet - dina rättigheter och skyldigheter” . Även denna är från statens medieråd.  Till materialet finns lärarhandledning och ett kopieringsunderlag. Materialet tar upp olika dilemman ex. på känslokort ” någon tar en bild av dig när du byter om på gympan och skickar den till flera ”hur reagerar du”? Det finns även ett antal diskussion kort.

För högstadiet finns ett bra metodmaterial ”Ses offline” ifrån Ungdomstyrelsen och Umo som vi skrivit om tidigare på den här bloggen.

Via strömmande media  på Sli.se finns en film Justitia ”Internettrakasserier” vi får där följa ett autentiskt fall där 15-åriga Fanndis blir trakasserad och hotad både i skolan och på internet. Till slut gör hon en polisanmälan. Flickan i filmen som nu är vuxen och läser till lärare berättar om sin upplevelse i filmen.

 Tanken är att få barn och elever att bli mediavana och kritiskt tänkande.

I föräldrasamverkan finns det på surfalugnt.se ett material i form av en power point presentation ca 30min som kan användas vid ex. föräldramöten.

Till sist fem råd.

·         Visa intresse och be barnen visa vilka sajter de besöker.

·         Lär dem hur de ska bete sig på nätet.

·         Om barnen råkar ut för något på nätet, var inte fördömmande.

·         Lyssna på barnets berättelse och låt barnet visa vad som hänt, så du kan få en bild  vad som hänt och barnets upplevelse.

·         Hjälp barnet agera.

Till sist.

 Ett råd från surfalugnt.se är att alltid anmäla, på de flesta sidor finns en anmälningsfunktion. Den brukar finnas längst ner på sidorna och stå under antingen ”anmäl” eller ”abuse”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar