onsdag 17 september 2014

Tjejlopp speglar samhället...

Att delta i ett motionslopp med bara kvinnor kan vara en slags frigörelse. Samtidigt förstärker tjejloppen det traditionella sättet att vara kvinna på.
- Manliga underhållare och goodiebags med skönhetsprodukter är ofta en del av konceptet, säger etnologen och genusforskaren Karin S. Lindelöf.

Enligt Karin S. Lindelöf speglar tjejloppen jämställdheten i samhället. Stereotyper av vad det är att vara man och kvinna återskapas.
- Inramningen av tjejloppen leder till att man cementerar kvinnor till medelmåttor, som motionerar lite lagom. Det antas att kvinnor inte kan vara lika nördiga som män och verkligen gå in för sin hobby.
Hon menar att det hela bygger på bilden av hur mycket tid en kvinna i karriären kan lägga på träning. Familjen kommer först, sedan kanske hon klämmer in ett träningspass på lunchen eller springer med väninnan när barnen somnat. För män är det mer accepterat att prioritera sin hobby. Om mannen springer ett lopp kanske hela familjen följer med och kollar. Alla blir indragna och semestern planeras därefter.
- På det här sättet förminskas kvinnors motionsidrottande till att vara något som är mindre viktigt än mannens, säger Karin S. Lindelöf

Intressant att fundera kring hur vi påverkas av stereotyper kopplat till kön och fritidsaktiviteter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar