fredag 26 september 2014

”Eleverna och internet”, nyutkommen rapport.

En undersökning ”Eleverna och internet” 2014 flaggar för faran att flickor halkar efter i IT-kunnande. Enligt undersökningen har andelen flickor på mellanstadiet som har en egen dator sjunkit från 79 % (2013) till 59 % i år (2014), jämfört med pojkarnas 85 %. Däremot har hela 95 procent av flickorna tillgång till en smartphone, jämfört med 87 procent av pojkarna.

Man kan inte göra samma saker på smartphone och surfplatta som på dator och detta kan leda till att flickorna använder en ”enklare” teknik. Flickornas internetkunskapsnivå kan överskattas och medvetenheten om att det finns mycket mer att lära minskar.

Enligt samma undersökning har var femte högstadieelev och var fjärde mellanstadieelev aldrig getts tillfälle i skolan att prata om hur de ska hantera internet. Skolan har ett ansvar att ge kunskap i internet användande och säkerhet på internet.

Rapporten bygger på statistik från SE:s årliga undersökning Svenskarna och internet 2014, och kapitlet om pedagoger och deras användning av digitala resurser är gjord inom ramen för SE:s skolsatsning Webbstjärnan. Även material från Skolverkets undersökning IT användning och IT kompetens i skolan används i rapporten.

En introduktion till statistikrapporten ”Eleverna och internet” kan du klicka hem här!

Ladda också ner den läsvärda rapporten här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar