fredag 21 februari 2014

OS – Våra barn är inte där än - men vilka kommer dit och på vilka villkor?

Barn och ungdomsidrott ska utgå från ett barnperspektiv och präglas av glädje, trygghet, delaktighet och gemenskap – så klart – eller?


Lgr11 Kursplan - Idrott och Hälsa inleds med: Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om vi blir fysiskt aktiva senare i livet. Att ha färdigheter i och kunskaper om idrott och hälsa är en tillgång för både individen och samhället.
Även Svensk Idrotts riktlinjer är tydliga: Idrott för barn och ungdomar ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv och följa FN:s konvention om barns rättigheter.
I en undersökning utförd av Sifo på uppdrag av stiftelsen Friends framgår att 25% av alla tjejer och killar som är aktiva i en idrottförening känner sig kränkta  av en lagkamrat, men också av föräldrar, andras föräldrar och lagledare. Vart 4.e barn alltså!
Mest utsatta är killarna, där 40 % av de som utövar någon lagsport har kränkts. Kränkningarna är dubbelt så vanliga i lagsporter som i individuella sporter.
Ingen ska behöva gå till träningen eller match med en klump i bröstet av oro inför hur andra ska bemöta dem. Idrott ska vara kul att utöva tillsammans.
Studien visar att kränkningarna minskar med 11% och att tjejerna o killarna trivs bättre i de föreningar där man aktivt pratar om trygghetsfrågor och där det finns en väl förankrad likabehandlingsplan. Visst vore det lika enkelt att introducera innehållet i den och prata om vikten av att vara en bra kamrat och fair play spel vid terminens början, som att visa på träningsplaner, träningstider, omklädningsrum och materialrum, eller…
Många olika insatser kan göras och en av dem kan vi se exempel på här: bild
Affischen är undertecknad med kontaktuppgifter, det är att stå upp för våra idrottande killar o tjejer!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar