onsdag 6 november 2013

Hur är det ställt, Jämställt!?


Sverige vittnar om ökade sjukskrivningar och kvinnor är mest drabbade enligt senast framtagna siffror. Är vi förvånade? Problematiken har varit ett välkänt faktum under ganska lång tid.
Jobbhälsobarometern 2013 visar att 80 procent av kvinnor under 30 år varit borta från jobbet på grund av sjukdom det senaste året. I åldrarna 31-40 år är siffran densamma, medan sjukfrånvaron bland männen är lägre.
Analys av faktiska förhållanden och faktorer som bidrar kan härledas till ojämställdheten i hemmet och arbetslivet. Senaste forskning pekar på att unga tjejer med barn är särskilt utsatta, från att tidigare levt förhållandevis jämställt uppstår förändring när första barnet kommer. Paret tenderar att hamna i traditionella könsmönster i hur man delar hem och omsorgsarbetet.  Andra förklaringsmodeller är att unga kvinnors överhängande känsla att behöva överprestera,  på alla livets fronter, såväl arbetsliv som familjeliv. Fenomenet överpresterande tjejer börjar tidigt i skolan och ”duktiga tjejer” är ett känt begrepp i skolans värld. Till saken hör att Sverige är ett av de mest jämställda länderna, men har ändock internationellt sett den mest könssegregerade arbetsmarknaden. Detta underlättar varken den ekonomiska kassen eller vår jämställdhetssträvan.
Siffror har vi, likaså analysförmåga att kunna härleda bakomliggande problem och orsaker. Vad vi gör, får mer och mer betydelse i dagens debatt. Att öka jämställdheten på samtliga arenor påtalar vi jämt och ständigt, men ändå står det still  när det gäller att arbeta med jämställdhet som ett demokratiskt verktyg. Vi måste börja här och nu, inte där och då. Sjukskrivningstalen kommer säkerligen inte stagnera utan snarare tvärtom.
Vi måste prata jämställdhet med våra barn tidigt, redan på förskolenivå, integrera jämställdhetsperspektiven in i pedagogiken och i kunskapsmålen. Vara normkritiska när det gäller förväntningar och krav på våra killar och tjejer. Planera medvetna jämställda strategier när det gäller det hälsofrämjande och förebyggande arbetet ute på skolorna.  

Våga ta steget från låsning till lösning. Tänk så många tjejer och killar som blir förtjänta genom att vi tar jämställdhetsarbetet på allvar och faktiskt genomför ett praktiskt jämställdhetsarbete, här och nu och på lång sikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar