fredag 22 februari 2013

Var är männen?

Som man brukar jag vara relativt ensam på seminarier, kongresser och utbildningar som behandlar ämnet jämställdhet. Dock har vi blivit fler de senare åren men inte tillnärmelsevis så många som kvinnorna är inom jämställdhetsområdet. Organisationen Män för jämställdhet arbetar för att engagera och samla männen som verkar för jämställdhet. Vilket är bra. Men vad jag förstår behöver nu männen än mer sluta upp kring frågan jämställdhet och bistå med den manliga sidan av arbetet mot ett jämställt Sverige och en jämställd skola och förskola.

Ett av regeringens mål är att öka antalet män anställda i förskolan. För att uppnå detta behöver kommuner och andra huvudmän för förskolan en strategi för att uppnå det statliga målet. Problemet ligger dock inte endast på förskolornas chefer. Den statliga högskolan bör också den ta sig en funderare kring hur den kan få fler killar att söka till förskollärarlinjerna på våra högskolor och universitet. Ytterst ansvarig för detta är Jan Björklund. Men vad han tänker kring  jämställdhet är det tyst om.

Men hur som helst; visst skulle jämställdhetsdebatten vara mer aktiv, spännande och konstruktiv om fler män engagerad sig i diskussionerna och såg jämställdhet som en fråga för det egna könet och inte lämnade diskussionen enkom till kvinnorna. Jämställdhet som endast diskuteras, problematiseras och åtgärdas av den ena sidan innebär att den andra sidan blir underordnad. Jag tror det är dags för en högre nivå på debatten från männens sida. Vad kan männen tjäna på jämställdhet? Det måste troligen vara glasklart om Sverige och skolan ska kunna lyckas med sitt arbete som nu halkat längre ner på listan över världens mest jämställda länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar