måndag 27 augusti 2012

Hen, Hon och Han


Os i London har inte gått någon obemärkt förbi förmodar vi. Det bästa med OS är de stora triumferna och besvikelserna. Vart fjärde år uppmärksammas många gånger sporter som finns i periferin av fotboll och hockey. Varje OS-dag pryds till sist i TV med Jonas Karlssons fantastiska krönikor. Det är just dessa som vi vill uppmärksamma er på.

Karlsson klarade av att använda det könsneutrala pronomenet ”Hen” utan att hela Sveriges blogg- och mediesfär eller kvällstidiningarnas kommentatorsfält gick ”bananas”. Snyggt och stilfullt placerad Karlsson in hen i sin krönika om cirkusen om brottningens regelverk. ”det måste vara tydligt varför hen förlorar.” basunerar Karlsson ut och den svenska tv-publiken nickar instämmande. Jämställdhetsutvecklarna vill bara kort konstatera att hen är väldigt användbart och att Karlsson gör det snyggt.

Sveriges snabbaste banlöpare
Vidare tar Karlsson död på myten om att män är snabbare än kvinnor. Eller snarare är det triathleten Lisa Nordén som gör det. Men Karlsson lyfter ut löpmomentet i triathlontävlingen för damer och konstaterar krasst att Lisa sprang sin mil, efter att simmat 1500 meter och cyklat 4 mil, på 33:42. Alltså snabbare än någon annan svensk banlöpare gjort i år. Vi kan bara säga: Hatt av och önska Lisa Nordén vidare framgångar och att Karlsson fortsätter att göra genusmedvetna krönikor och hjälpa till med det svenska språkets utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar