onsdag 2 maj 2012

Rapport om Skolverkets satsning på jämställdhet under hösten 2011

Nu kan vi läsa om Skolverkets satsning på jämställdhet i skolväsendet som under hösten omfattade 8,5 miljoner kronor, på uppdrag av regeringen. Uppdraget bestod av utbildning, fortbildning och kunskapsutveckling i mindre forskningsprojekt m.m.
Här kommer en kort sammanfattning. Hela rapporten går att läsa här.
Insatser för att främja jämställdhet i skolväsendet och sprida evidensbaserad kunskap för att främja varje elevs lika möjligheter att uppnå målen har varit bland annat:
  • Högskolekursen Jämställdhet i skolan – skolpraktik och forskningsperspektiv om 7,5 hp.
  • Projektet Genus och ämnesdidaktik som syftar till att undersöka och ta fram metoder och arbetssätt som gynnar jämställdhet och varje individs möjlighet att uppnå målen.
  • I detta projekt är en av oss jämställdhetsutvecklare projektledare och har handlett en grupp intresserade pedagoger i kommunen.
Fortbildning i sex- och samlevnadsundervisning på högskolenivå:
  • Högskolekursen Sex- och samlevnadsundervisning – skolpraktik och forskningsperspektiv, 7,5hp.
  • Stödmaterial för sex och samlevnadsundervisning i F-6 och 7-9 har påbörjats. Håll utkik efter detta!
Insatser för att förhindra och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck:
  • Det tidigare framtagna stödmaterialet om hedersrelaterat våld och förtryck, Till rektor: Hedersrelaterat våld och förtryck – Skolans ansvar och möjligheter, har skickats ut till samtliga skolledare inom grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning samt till skolchefer på huvudmannanivå. Fråga er rektor/förskolechef om denna om ni är intresserade.
  • Fortbildningen Hedersrelaterad problematik - om skolans ansvar och möjligheter har genomförts vid en rektorsutbildning.
Insatser för att stimulera elevers språk-, läs- och skrivutveckling:
  • I enlighet med uppdraget och utifrån DEJA:s analys och slutsatser samt Skolverkets lärdomar från tidigare jämställdhetsuppdrag (U2006/9049/S) har insatsen utformats som en generell språk-, läs- och skrivutvecklingsinsats där skillnaderna i resultat mellan flickor och pojkar varit en utgångspunkt. Hösten 2011 deltog 255 svensklärare från 43 olika grund- och gymnasieskolor i 27 kommuner i insatsen.


Är det någon som har deltagit i någon av Skolverkets utbildningar i jämställdhet? Kommentera gärna om hur det var!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar