
Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla.
Skolan ska gestalta och förmedla ett stort antal normer och värden. Förskolan har i sitt första kapitel en likadan skrivning. Men många gånger glömmer, struntar i eller har personalen ingen kännedom om att deras praktik ska gestalta dessa värden.
Felet med denna frånvaro av normer uppstår då praktiken är normerande. Praktiken talar om i handlingar och ickehandlingar om vad som förväntas av våra elever. Praktiken är normblind i många klassrum och utifrån vår blogg-statistik kan vi se att tips på praktik är mer frekvent klickat än tips på utbildningar och omvärldsbevakningar samt filosofiska inlägg om jämställdhet och ojämställdhet som fenomen.

Just denna skolas förbättringsarbete ligger till hösten att skapa en praktik och ett språk så att de pedagoger som verkar inom skolan kan förstå sin praktik på lika vilkor som dess elever och deras vårdnadshavare.
Framförallt är denna skola och många med den tvingade att ta tillbaka ansvaret från eleverna. Eleverna har rättigheten till en utbildning och en plikt att vara i skolan. Läraren har inte rättigheten eller plikten till ett arbetet men läraren har ansvaret för sitt arbete. Ansvaret måste tas och rent krasst är det så att endast det som görs blir gjort.
Kontentan är då att om denna blogg hänger sig till jämställdhetsarbetets praktik så kommer ni följare där ute att följa efter. Då så. Vi har gjort oss en deal. Vi redogör för saker som är gjorda så gör ni igen och på så vis blir det gjort.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar