torsdag 5 september 2013

Olika livsvillkor - Vad hände med lönen?


När skall vi få upp ögonen för hur olika våra liv blir beroende på om vi föds till pojke eller flicka? Maria Arnholm, Sveriges jämställdhetsministern gjorde denna reflektion då hon besökte Halmstad i förra veckan. Att på 20 år har inget hänt lönemässigt. Män tjänar fortfarande över 3 miljoner mer än kvinnor under sin livstid.  Vad får det för konsekvenser i våra liv?

 Då kvinnor och män når pensionsåldern först då syns vanligen problemen för de enskilda individerna. En del kvinnor kan vara så ekonomiskt beroende av sin man att de lever kvar i förhållanden som de vill bryta sig ur men inte gör p.g.a dålig egen inkomst. Finns det dessutom barn med i bilden kan detta bli förödande då kvinnor förväntas ta hand om och försörja sina barn

 Varje man och kvinna behöver kunna veta att de står på egna ben och att de är självförsörjande. Sverige som anser sig vara ett jämställt land har en av världens mest segregerade arbetsmarknader. De yrken där kvinnor jobbar värderas lägre både statusmässigt och lönemässigt. Detta har många kvinnor upptäckt idag och väljer därmed att utbilda sig och söka sig till mer traditionellt manliga yrken.
 
Men knappast några män söker sig till de av tradition kvinnliga yrkena typ vård och omsorg. Här har vi ett jättejobb att göra. Inte minst då pojkar presterar sämre i skolorna och därmed missar en del av de möjligheter som en god utbildning ger. Att ändra på attityder, lön och arbetsvillkor m.m. är ett enormt arbete. Börjar vi inte med detta händer ingenting varken på arbetsmarknaden eller i kvinnors lönekuvert.
 
Regeringen kommer nu att göra en satsning för att få in fler män i förskolan. Att arbeta med attityder, lön och arbetsvillkor kan vara ett sätt. Ett annat är att titta på goda exempel ifrån ex. Umeå kommun och Norge. Hur har de gjort för att få in fler män i förskolan och på förskollärarutbildningen? 

Om du arbetar med barn och ungdomar kan du göra mycket själv bara genom att visa på att allt är möjligt. Visa på att du inte behöver begränsas i ditt yrkesval beroende på om du är flicka eller pojke. Att du som pedagog istället visar på och uppmuntrar till otraditionella val kan göra skillnad på vår segregerade arbetsmarknad. Kan vi få en mer jämställd arbetsmarknad, gynnar detta både män och kvinnor. Vi alla får möjligheter att välja på arbeten i arbetsmarknadens stora kaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar