fredag 26 april 2013

Små barn och normkritik!


"Han" - Havsmannen i Helsingör.
Ett normkritiskt svar på "den lille Havsfrue"?
Hur arbetar vi normkritiskt med små barn i förskolan/ förskoleklass så som läroplanen föreskriver?
Ett bra tips på detta i Kajsa Svaleryd & Moa Hjertssons bok: Likabehandling i förskolan & skolan som vi redan har uppmärksammat tidigare här på bloggen.

Författarna skriver:

 ”För att synliggöra för små barn att det finns ”osynliga” gränser kan man tala om enkla normer som att vi inte äter soppa med gaffel eller sjunger baklänges.

För att åskådliggöra detta kan man bestämma en dag då alla barn ska göra något ovanligt något som de inte brukar göra, något som de inte ”får” enligt normen. Regeln är dock att de inte får göra illa någon eller göra sönder någonting. Det kan till exempel vara att killar klär sig i kjol, sova med fötterna på huvudkudden m.m.

Samtala gärna med de äldre barnen om skillnaden mellan regler och normer. Att alla normer reglerar, men att alla normer inte är regler. Vilka normer behövs för att vi ska få det bättre. Vilka normer begränsar? Vilka normer utestänger? ”

 
Egen reflektion: Tänk att en på det här sättet kan få riktigt små barn att tänka normkritiskt såsom läroplanen säger. Att på detta sätt få barnen att tänka utifrån gruppen och vad som är bra för den. Ingen utestängs, alla inkluderas. På detta sätt kan pedagogerna få barnen delaktiga och få inflytande över vilka regler som skall gälla på förskolan och vilka regler som inte ska gälla då de utestänger individer från verksamheten.

När barnen får vara med och bestämma vilka regler som skall gälla på deras förskola blir de mer motiverade att följa dessa och medvetna om vad som gäller. Samtidigt blir barnen generösa mot varandra, eftersom en del oskrivna och begränsande regler slopas. Ett mer tillåtande socialt klimat öppnar upp för  att göra saker på olika sätt. Ett normkritiskt tänkande och förhållningsätt har börjat ta form på er förskola och hos era flickor och pojkar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar