fredag 10 oktober 2014

Därför måste vi arbeta med jämställdhet!

Under 2013 anmäldes omkring 80 400 misshandelsbrott i Sverige enligt uppgift från Brottsförebyggande rådet. Vi kan se att den anmälda misshandeln ökat över en tioårs period och statistiken tyvärr visar att 82 % av de misstänkta är män (2013 Brå).
Det förefaller högst viktigt att arbeta förebyggande med genus och jämställdhet samt synen på maskulinitet. Detta för att komma tillrätta med de orimliga men även tämligen riskfyllda förväntningar som finns på unga killar och män.
Vi har alla följt den oroväckande utvecklingen med många stökiga händelser runtom i landet men även här i Halmstad med misshandel och våld där förövare och offer är män. Enligt Hallandsposten 2014-09-28 inträffade under en väldigt kort tidsperiod flera fall av misshandel i centrala Halmstad.
Det blir oundvikligt att fundera kring vilka förbilder som finns för dagens unga killar? Vilka förväntningar finns? Vilka aktiviteter planeras i form av dataspel, lek, lagspel och så vidare som kan ge utrymme för ett aggressivt beteende, men även starka ”manlighets” normer som många gånger handlar om att visa sig tuff, cool, och att inte ge utlopp för sina känslor och empati. 
Vi kan förebygga genom att ge män och unga killar större livsutrymme att vara sig själva. Vi behöver jobba med genus och jämställdhet i tidig ålder och visa på att unga killar och pojkar inte behöver leva upp till något macho-ideal. Jämställdhet är inte enbart en fråga för kvinnor utan även i allra högsta grad en fråga för män.

Vi får inte ge upp pojkarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar