lördag 10 maj 2014

Ett jämställt bemötande...

Jämställdhetsutvecklarnas ambitioner med denna blogg är att sprida aktuell information kring jämställdhetsarbetet i stort. Framförallt vill vi ge praktiska tips och konkreta metoder för integrering av jämställdhetsarbetet för dig som arbetar inom förskola och skola.
Målsättningen är att förena kunskapsuppdraget och demokratiuppdraget med jämställdhet som ett mål och genus som ett verktyg. Att identifiera ojämställdheten i en skola och ett klassrum innebär att analysera och ha med sig frågeställningar såsom: Hur bemöter jag flickor och pojkar på ett likvärdigt sätt? Hur fördelar jag talutrymmet rättvist i mitt klassrum? Vilka förväntningar har jag som lärare på pojkar och flickor?
Allt för ofta är ojämställdheten ett symtom på det som lärare ofta uttrycker "det är hög ljudnivå och stökigt i klassrummet", "killarna tar över i klassrummet". I sådana fall har vi kommit till ett läge där vi finner att ordning och arbetsro i klassrummet börjar bli kaotiskt.
Idag skickar vi med er några praktiska tips och metoder på hur jämställdheten kan göras synligt och främja ett gott klassrumsklimat. Nedan följer två länkar; den ena är en film på ett jämställt bemötande, den andra en observationsmall för att kartlägga talutrymme i klassrummet.


Jämställt bemötande
Observationsmall


Hör gärna av er kring frågor och funderingar och om ni har några specifika behov och önskemål om framtida blogginlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar