fredag 10 januari 2014

Kräftgång!


Foto: Dragon 187, Wikipedia
Den ekonomiska Jämställdheten går kräftgång. Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har ökat konsekvent sedan alliansregeringen tillträdde 2006. Kvinnor mår sämre än män och neddragningarna i offentlig sektor tvingar kvinnor att ta större ansvar att vårda anhöriga, skriver Per Bolund(MP) och Gudrun Schyman(FI) i en artikel (DN 2014-01-06). Artikeln kom med säkerhet att avhandlas av många under trettondagens bjudningar. 

År 2006 satte riksdagen målet att kvinnor och män ska ha lika mycket makt att forma samhället och sina liv. Samma år vann alliansen valet och fick till ansvar att förvalta målet. Har vi närmat oss målet sedan dess? Lönegapet mellan män och kvinnor har minskat med myrsteg sedan 2006. Inkomstskillnaderna har däremot ökat kraftigt sedan dess. Att mäta inkomsten av kapital är viktig för att få en mer heltäckande bild av människors, kvinnor och mäns ekonomiska situation. Vilka valmöjligheter finns om jag har en god ekonomi jämfört med en dålig ekonomi? Denna fråga kan man uppehålla sig kring oberoende om du är man eller kvinna.  Att kunna försörja sig och stå på egna ben har med självkänslan att göra. Fortfarande finns det kvinnor som är ekonomiskt beroende av mannens inkomst. 

 Artikeln ventilerar även om förväntningarna på kvinnor att i neddragningar i offentlig sektor ta ansvar, ofta hamnar kvinnan i en ohållbar situation med småbarn och gamla föräldrar som båda behöver hjälp och vård samtidigt som de skall heltidsarbeta. Kvinnor mår sämre än män i dagens Sverige. Antalet sjukskrivningar i Sverige ökar, och mest ökar de bland de unga kvinnorna. Att ha stora förväntningar på sig från många håll är problematiskt. Ohälsotalen i skolan är även större hos flickorna än hos pojkarna. Handlar det möjligen om prestation och ansvarstagande även för skolflickorna? Likheterna finns i vart fall där.  

Många av dessa ambitiösa kvinnor ser vi omkring mig på arbetsplatser och i samhället. Något behöver hända. Jämställdheten måste prioriteras. En välgärning är om fler män kan ansluta sig till arbetet och ta ett större ansvar för omvårdnad och hemarbete. Vidare bör marknaden ställa sig frågan om de högre manliga lönerna verkligen är lönsamma för företagen. Kan det vara så att männen är överbetalda och det är problemet som faktiskt behöver lösas innan vi diskuterar om huruvida kvinnor är underbetalde.  

För att komma tillrätta med dessa olika förväntningar som vi får tidigt behövs en medveten genuspedagogik som visar att du får och kan vara precis som du vill och inte behöver begränsas p.g.a. att du föds till flicka eller pojke.

Vi har alla mycket att vinna i ett jämställt samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar