fredag 23 augusti 2013

Feministisk graffitti i skolan



Carolina Falkholts graffitti under uppförande.
 
I veckan har Söndrumsskolan invigts. Skolan är modern i sitt formspråk och insidan öppen och flexibel. Till en början var väggarna vita inuti skolan men utsmyckningen av nybygget satte verkligen fart på färg, kreativitet och känslor.

Carolina Falkholts del av väggen kom att bli den stora nöten att knäcka. Är svensk skola redo för yttrandefrihet och kvinnor som tar makten över sina kroppar samt graffitti. Halmstads Konsthalls Instagram visar Carolinas målning och i kommentatorsfältet nedanför belyser några kommentarer hur verket mottogs. Dessutom har Konsthallen förtydligat mening och innehåll av graffittin i kommentatorsfältet.

Konstnärlig frihet är yttrandefrihet, som är en del av den demokratiska grund som samhället och den svenska skolan bygger på, och inom dessa friheter borde ett avbildat kvinnokön ingå. Men detta tilltag kan uppröra känslor. Inte minst då målningen är uppförd på elevskåp. Och visst kan det finnas befogad oro då det i skollagen är reglerat att ingen ska bli kränkt eller trakasserad i verksamheten. Diskussionen har säkerligen varit fram och tillbaka och kommer att fortgå.

Vi anser att ett konsverk som Falkholts förpliktigar. Eller åtminstone borde det göra det. Konstnärers främsta uppgift är att tänja på yttrandefrihetens gränser, vidga perspektiv och bryta konventioner. Det är inte vanligt förekommande att graffitti målas lagligt i våra skolor, det är inte vanligt att kvinnliga konstnärer är representerade och det är inte vanligt att kvinnokön är avbildade inom offentlig konst. Nu har dessa barriärer passerats. I vart fall i Söndrumsskolan. Men det ställer stora krav på skolledning och pedagoger att vara medvetna över den utsmyckning som finns på skolan och de reaktioner som kan dyka upp på skolan, från kollegor, elever eller föräldrar.

Skolan ska inte vara en plats som är rädd för samhällets friheter. Självklart ska skolan backa upp konstverket och kan göra det med de statliga styrdokumenten, men det kräver lite mer arbete då det gäller att uppmärksamma konstnärens budskap. Först då kan skolan och kulturförvaltningen andas ut eftersom det finns en oro att elever kan bli kränkta om de tilldelas skåpet med fittan.
 
Kolla mer på:
Instagram: #halmstadskonsthall
 

2 kommentarer:

  1. Tack för att denna typ av frågor lyfts! Konstens roll & vårt samhälles dubbelmoral (frihet javisst, men begränsad av de förhärskande fördomarna och rädslorna). Ser gärna en utökad dialog kring detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du hittat hit till vår blogg. Troligen kommer diskussionerna att ta fart under nästa vecka då konstverket kommer att visas för offentligheten då skolan ska ha öppet hus. Självklart kommer vi att följa detta och diskutera detta vidare och kanske bloggen kan vara ett språkrör både för yttrandefrihet och jämställdhet. Det är häftigt om vi kan berika diskussionen vidare på detta sätt.

      Intressant är att så snabbt någon gör konst av ett kvinnokön så är det kontroversiellt men snoppar får hänga och slänga lite varstans och för Halmstads del är Stora torg en hemvisst för klassiskt konstnärsskap med snoppar och gjutningar i brons. Framtiden tillhör eleverna på skolan och modernare konst så som graffitti-fittor.

      För en gångs skull händer det något och nu kan riktigt lärande ta plats på skolan som faktiskt utgår från det demokratiska samhällets grundpelare.

      Radera