fredag 11 april 2014

Vi har olika förutsättningar och förväntningar, ändock förvånas vi?

Här är Sveriges landslag när de spelar mot Irland under helt orimliga förutsättningar. Matchen spelades på en lerig plan som lutade åt lite olika håll. Ändå genomförde de matchen på bästa sätt och vann dessutom. Hade Sveriges herrlandslag gjort detta kan man fråga sig?
En kollega berättade om när hon nyss såg en träningsmatch för flickor i åldern 7-8 år som var lite annorlunda, än de tidigare tillfällena då hon sett sina pojkar träna fotboll. Vad var det då som var annorlunda, det hon tänkte på var att de hade en sådan glädje i sitt spel, att de passade till varandra, samt lyssnade på tränarna.
När vi har olika förväntningar på flickors och pojkars agerande redan i tidig ålder i fotbolls sammanhang så förstärks de traditionella könsroller. Ställ samma krav på pojkar och flickor.
För att inte bara följa det gamla genussystemet där män är överordnade kvinnor, behöver vi se över så att förutsättningarna är likvärdiga vad gäller planer, tider och material. Jobba för jämställdhet på alla plan och även på fotbollsplan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar