tisdag 28 maj 2013

Bokcirkel

Att använda en bokcirkel som utbildningsgrund för sitt utvecklingsarbete om jämställdhet är en bra idé. Bokcirkeln är i grunden ett arbetssätt att fördjupa de kunskaper och intryck du får i mötet med det skrivna ordet. Är bokcirkeln strukturerad och följer ett välkänt mönster kan ett fördjupat lärande ta plats.

Även om du eller dina kollegor har fördjupade kunskaper i genus och jämställdhet kan en bokcirkel vara till er fördel. Samtalen kring en bok skapar fördjupning i din egen uppfattning och en intersubjektivitet mellan diig och dina kollegor. Läsandet och samtalen utvecklar det gemensamma yrkesspråk.

Vår arbetsgrupp har nu startat en bokcirkel. Trots att vi arbetet länge tillsammans tror vi att vi kan komma vidare och utveckla vår förståelse och vårt språk. Vi beslöt oss i starten att läsandet och bokcirkeln behöver struktur för att bli den källa till kunskap som vi hoppas på. Vid studier på Karlstads universitet kom vi i kontakt med en form som vi nu provar. Den ställer till det för oss och gör att vi måste läsa aktivt och vaket för att passera vårt seminarie.


1.       Vad handlar boken om?

Beskriv bokens huvudbudskap. Var noga med att använda begrepp som författaren använder och sträva efter att vara författarens begreppsdefinition som möjligt. Begrepp är centrala för att utveckla språk och förståelse.

2.       Reflektion

Fanns något i boken som utmanade ditt tänkande? Vad? Hur? Fanns det något som bekräftade ditt tänkande, idéer eller värdebaser. Tror du att det kommer att påverka din vardagsverklighet på något sätt? Vad? Hur?  Att ta till sig en åsikt och lyssna till någon annan gör att du behöver ta ställning och positionera dig och/eller ompröva din uppfattning i en fråga.

3.       Metareflektion

…och varför reagerade du på det sättet? Granska kritiskt din egen förförståelse, ditt tankemönster, din ”bias” och försvarsmekanismer. 

4.       Återkoppling

Vilka tillämpningar/vilken relevans har innehållet på JämU:s vardagsverklighet? Även om det i litteraturen gäller det här för oss att uppfinna tillämpningar – att dra konsekvenser av det lästa. Det är viktigt att teorin kommer ut i praktik och att praktiken blir teoretisk i en allt högre utsträckning.

5.       Recension

Ditt omdöme av det lästa. Det vill säga hur du värderar det lästa i förhållande till ovanstående punkter, vilken är litteraturens kvalité?
 
 
Ta gärna dessa frågor med er in i ert arbetslag och påbörja eller vidare utveckla er kunskap och ert gemensamma språk.  

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar