torsdag 27 september 2012

Världens viktigaste bok

Nu är den tydligen här! Världens viktigaste bok. Och till stor del får vi Jämställdhetsutvecklare nog hålla med. Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) har nyligen kommit ut med en bok om sex och samlevnad för barn i åldrarna 10-13 år. Den verkar fylla ett hål i just den åldersgruppen. I alla fall vad gäller koll på kroppen och puberteten, jämställdhet, sex, vänskap och kärlek, olika familjebildningar och relationer, självkänsla och självförtroende, sexuell läggning, hur flickor och pojkar formas in i olika könsroller i samhället m.m.. Boken ställer sig kritiskt till mediers och reklamens påverkan på vår självbild och hur de kan spä på en destruktiv utseendefixering. Den belyser också barns rättigheter.
I boken uppmuntras barn att lyssna till sitt inre, och ”vara den de är”. Mångfald ses som något positivt och självklart, att vi ser olika ut och ska få vara ”oss själva”, oavsett kroppsform, nyans på hudfärg, hur håriga vi är eller vilket kön vi har. Ett önskemål skulle kunna vara ett mer omfattande normkritiskt förhållningssätt genom att ytterligare belysa funktionshinder/funktionsnedsättning eller snarare möjligheterna för funktionsvariationer i relation till sex och samlevnad.
RFSU har sett till att göra boken så billig som möjligt (ca 115 kr på en av bokförsäljningssajterna) för att många skall kunna köpa den. Förutom att boken kan vara ett roligt och informativt inslag i väntrummet hos kurator och sjuksköterskan samt i skolbiblioteket, så kan den vara bra att som förälder ha som utgångspunkt för samtal med sitt barn.

Som pedagog kan man dels inspireras av boken och samtidigt kan man undervisa och diskutera exempelvis värderingar kring relationer genom att lyfta fram utdrag ur boken. Är ni intresserade av att titta i materialet så ring oss, vi har ett ex att bläddra i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar