onsdag 19 september 2012

Metodmaterialet O/lika



Metodmaterialet O/lika togs fram i samband med Alla olika alla lika- kampanjen och vänder sig till dig som är ungdomsledare, lärare, fritidsledare, idrottslärare eller dig som på något sätt arbetar med och för ungdomar från 13 år och uppåt.


Mångfalds-termometern

Är exempel på en övning i materialet som synliggör jämlikheten och mångfalden i den egna klassen/organisationen. En enkel övning som går ut på att deltagarna ska ta ställning till olika påstående genom att ställa sig på den grad på termometern som stämmer med överens med vad de tycker/tänker. För att vidare uppmuntra till diskussion kring påståendet och ställningstaganden så ställ gärna följdfrågor.

 

Jämställdhetsutvecklare har tidigare tipsat om O/lika som innehåller användbara interaktiva metoder och verktyg kring värdegrundsfrågor och visat på hur man kan koppla dem till LGR 11. O/lika hjälper oss att öppna upp för diskussion kring hur normer formar och påverkar ossUtifrån ett normkritiskt perspektiv ger metodmaterialet konkreta övningar i hur man kan motverka diskriminering utifrån kön, könsidentitet och uttryck, funktionshinder, etnicitet, religion och annan trosuppfattning, sexuell läggning och ålder.

 

Boken är uppdelad efter teman kring: grupper, normer, fördomar, diskriminering och makt. Till dem finns en rad intressanta frågeställningar och övningar som man kan använda sig av i olika diskussionsforum med ungdomar.

  • Hur normer formar och påverkar oss?
  • Vilka gynnas och missgynnas av normer?
  • Vilka grupper utsätts för fördomar?
  • Vilka maktförhållanden finns i vårt samhälle?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar