lördag 8 mars 2014

Womans Day!!

Nu är det flera decennier sedan, ca 100 år sedan som den internationella kvinnodagen instiftades av den socialistiska världsorganisationen och kvinnorättskämpen Clara Zetkin.  Sedan 1978 är kvinnodagen med på FN:s lista över högtidsdagar.
Den Internationella kvinnodagen har historiskt sett stått för kvinnokamp. I vissa länder står det för festligheter där kvinnan hedras utifrån en förstärkt och stereotyp kvinnoroll.
I andra delar av världen är det en symbol för kvinnokamp och rättvisa. Närmare bestämt en politisk strategi om lika rättigheter och möjligheter. I dagens Sverige talar vi om de ojämställda strukturer som råder på samhällslivets olika delar. 
Den internationella kvinnodagen påminner och ger oss en historisk tillbakablick i hur feminismens avtryck varit avgörande för kvinnans bidrag till samhället. Vad har feminismen och kvinnorörelser inneburit för vår tids generation? Det började med att kvinnor fick rösträtt som följdes av kvinnlig framfart på arbetsmarknaden. Feminismen har länge varit omdiskuterat vitt och brett i privata såväl som offentliga sammanhang.  Vad vore ett hållbart samhälle om inte kvinnor fick utbildning, möjlighet att rösta, arbeta och så vidare. Samhällen där ojämställdhet råder och patriarkatet är framträdande, där demokrati är avsatt, vad händer där? Sverige har kommit långt och ligger nu som 4 mest jämställda länder. 
Vi har gjort en otrolig resa när det gäller jämställdhetsarbetet, men som alltid kan vi inte riktigt vara nöjda. Kanske måste vi fundera varför Island, Finland och Norge sprungit ikapp oss. Möjligen beror det på lönegapet mellan kvinnor och män, den könsegregerade arbetsmarknaden och kvinnors frånvaro i toppskikt, både politiskt och i näringslivet. Media och övriga är duktiga att under en dag som denna uppmärksamma löneskillnader och kvinnors utsatthet. Hur förs debatten de övriga dagar på året? Tänk om vi fick  fundera annorlunda, kanske till och med normkritiskt på hur vi fördelar, äger och jämställer varje dag oavsett kön. Varje dag är min och din, och tillsammans kämpar vi för rättvisa och lika villkor. 

Fira glatt och stort, vitt och brett. Härliga och goa hälsningar till Er alla rättvisekämpar därute. 
Vänligen/ Jämställdhetsutvecklare BUF Halmstad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar