söndag 30 mars 2014

Om vi skulle träffas om fem År!



Här kommer en avslutade tankeställning på tredje och sista uppföljningsdagen i SKL:s regi för att Leda och Styra för Jämställdhetsintegrering.  Om vi skulle träffas om fem år, skulle vi känna oss nöjda med det arbetet som gjorts avseende jämställdhetsintegrering i vår kommun?  Dagen var utomordentligt givande och inspirerande till sin ända. Jurister, politiker, arkitekter, planchefer, utvecklingsledare och så vi jämställdhetsutvecklare samlades i Stockholm för att diskutera hur vi får in jämställdhetsarbetet i den ordinarie verksamheten. Vilka med och motkrafter finns i vår verksamhet? Var ligger vi i kunskaptrappan avseende jämställdhet?  Är vi omedvetet inkompetenta och håller på diskuterar och behandlar jämställdhetsfrågan som en attitydfråga och en fråga om vem som diskar hemma!?  Eller är vi så pass medvetet kompetenta att vi funderar utifrån lika rättigheter och möjligheter vi tillhandahåller och utifrån ett flertal  variabler när vi planerar, tar beslut och verkställer. Vi gör en konsekvensanalys: Vad får de tagna beslut för konsekvenser för kön, pojkar, flickor, funktionsnedsättning, utlandsfödda etc.? Vem når vi och vem får utrymme i vårt samhälle, på våra skolor och arbetsplatser. Det handlar om kvalitetssäkra och bygga på ett hållbart samhälle, där rättssäkerhet och likvärdigheten står i fokus oavsett kön och bakgrund.
Hur planeras det offentliga rummet utifrån kvinnor, mäns, flickors och pojkars syn, var en av planarkitekternas och planchefens stora frågeställning. Högst intressant att fundera kring, vem som får och tar makten i den fysiska miljö och stadsplanering.
Denna dag gick bland annat ut på att vi skulle genomföra och presentera ett utvecklingsarbete. Vårt utvecklingsarbete handlar om att implementera en fortbildningsmodell för jämställdhet och mångfald, som ingår i fortbildningskalendariet och finns med naturligt i Årshjulet. Det blir systematik och kontinuitet som sätts in i den ordinarie del av fortbildningsutbud som finns inom Barn och Ungdomsförvaltningen.  Konceptet är inspirerat av vår metodbok SynKAAR om fem steg till jämställdhet. En behovsinvetering görs givetvis innan uppstart där vi skickar ut en digital formulär och frågar skolorna var de befinner sig i kunskapsnivå och vilka behoven är.  Detta avgör huruvida utbildningsinnehåll möter behovet ute i verksamheten. För att mäta vilka effekter jämställdhetsarbetet ger, så väljer  vi  att titta på våra nuvarande mätverktyg såsom LUPP och MJUKA VÄRDEN som görs Åk 5 och 8 avseende trygghet, kränkningar, ohälsa, inflytande m.m. Resultat i dessa kvalitetsuppföljningar skall finnas med från start, för att sedan mäta och följa upp om jämställdhetsarbetet kunnat ge positiva effekter på bland annat trygghetsfrågan och minskning av kränkningar. I fortbildningskonceptet om fem tillfällen ingår att skolorna själva kartlägger och genomför ett utvecklingsarbete. Detta höjer inte bara kunskapsnivå om jämställdhet/mångfald men bidrar till att skolorna blir sina egna förändringsagenter i det praktiska jämställdhetsarbetet. Aktuella frågeställningar bland andra som lyfts fram är;  hur vi gör ojämställda och ojämlika strukturer synliga, hur vi bedömer och bemöter likvärdigt, hur betygsskillnader mellan flickor och pojkar kan uppnå samma nivå, minska kränkningar och trakasserier?? Kort och gott hur vi bedriver en jämställd skola/undervisning för att främja god hälsa och öka lärandet hos pojkar och flickor.
Nu är det är bara till att blicka framåt, identifiera medkrafter, tuta och köra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar