tisdag 18 juni 2013

Inför sommaren

Bild: Matton
Nu har Sveriges skolor plockat samman sin verksamhet för att gå på sommarlov. De sista dagarna ges ofta till reflektion och utvärdering av det gångna året. Förskolorna förbereder sig rent praktiskt för sammanslagningar och fritidshemmen förbereder sina sommarutflykter och aktiviteter som ska förnimma om sommarlov för de barn som ännu inte gått på sommarledigt helt och hållet. Det är en tid med möjligheter till möten och utveckling för alla som deltar.

En fyraårig flicka berättade för mig för några dagar sedan att hon skulle byta "dagis" i två veckor. Året innan hade hon varit med om det och hon tyckte det var det bästa med hela förra sommaren. Ny miljö med nya barn och med några nya pedagoger gjorde förskoletiden som ny och spännande.

Möten mellan människor är spännande och utvecklande för både barn och vuxna om de vill. Jag önskar att nu att alla ni pedagoger tar tillfället i akt och möt era kollegor i sammanslagningarna. Fortsätt diskutera pedagogik och för professionella samtal med era nya kollegor. Passa på att tillsammans se hur flickor och pojkar interagerar med nya kompisar. Nya möten ger också möjligheter till nya mönster och nya sätt att vara. De där två veckorna med nya människor kan bli de roligaste på hela sommaren. Har du tänkt på det någon gång?

Barn är kloka och ser möjligheter i nya situationer och i nya människor. Vi vuxna borde ta efter barnens nyfikenhet och entreprenörskap som finns i nuet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar